Danish design, Swedish design, Finnish design… Die noorderburen in Scandinavië kunnen er wat van. Het echte Zweedse design staat natuurlijk bekend om het interieurontwerp. Iedereen is bekend met Ikea. En waarom? Het is geweldig. Ik kan niemand bedenken die niet iets heeft van Ikea in huis. De noorderburen zijn niet alleen goed met Ikeaspullen ontwerpen, maar ook in het ontwerpen van allerlei andere spullen.

Danish design in horloges en andere sieraden

Het Danish design staat bekend om strak, glad, mooi en simpel. Niet alleen de Zweedse Ikeamakers gaan uit van ‘less is more’, ook de Danish design makers kunnen er wat van. Door zoveel mogelijk weg te laten, heb je zo weinig mogelijk poespas. Ze vinden dat niet nodig. En gelijk hebben ze. De sieraden zijn verbluffend. Met dit horloge weet je altijd hoe laat het is, aangezien je geen moment van de tijd om je pols af wil kijken. Je wil het aan iedereen laten zien, zo mooi is dit Danish design.

Finnish design versus Danish design

Is er echt een verschil te ontdekken tussen Deens design, en Fins design (en misschien zelfs Zweeds design)? Zowel Zweden, Denemarken als Finland liggen natuurlijk in het noordelijke gebied, maar kunnen we van de Scandinavische buurlanden zeggen dat ze wezenlijk verschillen?

Zeker weten. Danish design, ofwel Deens design, heeft een voorsprong op de andere Scandinavische designs. Het staat namelijk als sinds de jaren ’50 bekend als slim en erg functioneel. Het Finse design werd pas rond de jaren ’70 ontdekt. Daarbij is Danish voornamelijk praktisch, en niet per se heel kleurrijk – in tegenstelling tot het Finse design (wat wel heel kleurrijk is, en niet per se heel praktisch).

Maar waar moet je voor gaan?

Het is natuurlijk compleet je eigen smaak om te kiezen tussen het stijlvolle, praktische, slimme ‘less is more’ – Danish design, of het kleurrijkere Finnish design. Beide ontwerpen zullen prachtig staan bij je Zweedse Ikea-huishouden.