In deze blog zal ik u uitgebreid uitleggen waar wij met z’n allen op af streven met de huidige gang van zaken binnen de medical devices. Ik zal uitleggen wat er in de toekomst nog op de markt zal komen en welke technologieën hiermee gebruikt worden. De eerste ontwikkeling in de medical devices is artificial intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie. Zoals u waarschijnlijk al vaak heeft gehoord zal kunstmatige intelligentie de wereld veroveren. In alle sectoren zal dit een grote verandering teweegbrengen. Dit geld niet ten minste voor de medical devices. Het tweede wat een grote invloed zal hebben op medical devices is de automatisering van de apparaten. We zien deze trend al langer bij huishoudelijke apparatuur maar ik denk dat deze trend zich zal spreiden naar de medische wereld.

Medical devices en kunstmatige intelligentie

Zoals eerder gezegd zal kunstmatige intelligentie dus een grote verandering teweegbrengen. Om dit te kunnen beseffen is het belangrijk om naar de algemene definitie van AI te gaan. In de basis is AI een zelflerend en “denkend” computersysteem. Dit klinkt misschien onwerkelijk maar op dit moment zijn we echt al ver met de ontwikkeling hiervan. Bij medical devices kun je in dit geval verandering zien in hoe de apparaten zullen reageren op data. Een voorbeeld kan zijn dat wanneer een patiënt zijn of haar hartslag wegvalt en de computer de keuze moet maken welke arts in dit geval het meest geschikt is. Het gaat bij kunstmatige intelligentie in medical devices dus vooral over het apparaat dat menselijke keuzes moet maken. Op dit moment kan dat nog niet maar als dit wel mogelijk zou worden zou het revolutionair zijn. Een patiënt kan op deze manier daadwerkelijk 24 uur per dag in de gaten gehouden worden.

Automatisering van de zorg

Hoewel automatisering misschien veel weg lijkt te hebben van kunstmatige intelligentie is het toch echt even anders. Bij automatisering bij medical devices gaat het namelijk niet om de computer die kan “denken”. Het gaat hierbij namelijk meer om vooraf ingestelde programma’s. Dit kan artsen een hoop tijd schelen zonder af te doen van de kwaliteit van de zorg. Je ziet dit eigenlijk al op kleine schaal vandaag de dag met medical devices. Zo zie je bijvoorbeeld al dat afspraken automatisch gepland worden zodat ze het meest efficiënt passen in het programma van de arts. U moet zich voorstellen dat deze lijn zich verder trekt en dat de zorg dus steeds automatischer zal gaan.