Arbeidsongeschikt raken voor je eigen werk kan heel heftig zijn. Zeker wanneer je je werk altijd met veel plezier hebt gedaan. En natuurlijk omdat arbeidsongeschikt raken altijd waardeloos is. Toch zijn er ook voor jou mogelijkheden om toch weer aan de slag te gaan. Misschien niet in je eigen vakgebied, maar toch kan je ook als je arbeidsongeschikt bent geraakt voor je eigen werk wel weer een leuke baan vinden. En dat geeft toch meer voldoening dan thuis zitten. Met re-integratie 2e spoor word je weer aan een baan geholpen. Misschien niet helemaal waar je ooit voor geleerd hebt, maar toch weer lekker aan het werk.
Re-integratie 2e spoor

Re-integratie 2e spoor wordt neergezet als iets negatiefs

Het lijkt inderdaad negatief te zijn als jij niet meer terug kan naar je oude, vertrouwde werkplek. Natuurlijk! Maar dankzij re-integratie 2e spoor kun je wel weer aan het werk. En dat is toch zeker positief te noemen. Re-integratie 2e spoor wordt pas ingezet op het moment dat duidelijk is dat jij en je werkgever er alles aan hebben gedaan om je terug te krijgen op je oude werkplek. En soms gaat dat gewoon niet meer. Re-integratie 2e spoor is dan de manier om toch weer aan het werk te kunnen. Misschien in een heel ander vakgebied, maar wie weet hoe leuk dat is?

Re-integratie 2e spoor is de manier waarop je werkgever van je af kan

Als je door ziekte of een ongeluk arbeidsongeschikt geraakt bent voor je eigen werk, heeft je werkgever echt verplichtingen. Hij of zij moet er voor proberen te zorgen een andere plek binnen het bedrijf voor jou te vinden. Als die andere plek er niet is, moet je werkgever actief meewerken aan re-integratie 2e spoor. Want dat je arbeidsongeschikt geraakt bent voor je eigen werk, wil niet zeggen dat je helemaal afgekeurd moet worden. Re-integratie 2e spoor geeft jou en je werkgever de kans om verder te kijken.

Wanneer is re-integratie 2e spoor aan de orde

Als je bijvoorbeeld altijd stratenmaker geweest bent en nu, door bijvoorbeeld ernstige slijtage, je werk niet meer kunt doen is het zaak dat er een andere werkplek voor je gevonden wordt. Bijvoorbeeld bij je werkgever op kantoor. Als die plek er niet is of het werk is niet geschikt voor jou, dan komt re-integratie 2e spoor om de hoek kijken. Er wordt dan gekeken naar wat je nog wel kan en waar je interesses liggen.