De waterpijp is een groeiende hype. Sommige mensen roken al een lange tijd waterpijp, maar steeds meer mensen gaan het doen. Maar naarmate het populairder wordt in Nederland gaan ook steeds meer mensen in twijfel trekken of het roken van waterpijp geen negatieve gevolgen met zich meebrengt. Het is natuurlijk goed dat hier over wordt nagedacht, want dit houdt alles mooi in evenwicht. Uit onderzoek blijkt dat waterpijp roken natuurlijk niet gezond is, want het blijft roken, maar het is ook niet ongezonder dan een sigaret opsteken. Echter maken de mensen die vaak genieten van het roken van een waterpijp zich hier weinig zorgen om. Echter kan je wel kiezen voor een “gezondere” tabak die geen nicotine bevat. In dit artikel wordt hier meer over gesproken.

Wanneer je een waterpijp hebt gekocht, is het voor je deze kan roken natuurlijk belangrijk om op zoek te gaan naar de beste shisha tabak.  Shisha tabak is tabak die speciaal behandeld en niet gedroogd is, het bestaat uit een mengeling van tabak, melasse (een stroopachtig bijproduct van suiker) en glycerine. Deze tabak is langer gesneden dan gewone tabak en is vochtiger.

Tabak voor je waterpijp bestaat in verschillende soorten shisha tabak en smaken:

Fruittabak

Fruittabak is tabak met een fruitsmaakje. Er bestaat  een grote variatie van fruitsmaken, daarbij zijn er classic smaken zoals aardbei, appel, mint en watermeloen, maar ook speciale smaken zoals kaneel, honing of cappuccino. Er bestaan meer dan 30 verschillende smaken waterpijp tabak, dus iedereen vindt wel wat lekkers. Met de smaken kan er ook geëxperimenteerd worden, meerdere smaken kunnen worden gemengd (dit moet voor ze in de waterpijp gaan) en dit kan verrassende nieuwe smaken geven. Het is leuk om zelf te zoeken naar een goede mix, maar ook online zijn er goede combinaties te vinden van gebruikers. Fruittabak bevat meestal wel nicotine maar smaakt milder dan de rook van een echte sigaret.

Herbal tabak

Dan is er ook de herbal tabak, dit is de ‘goede’ tabak voor wie serieus waterpijp wil roken. Deze rookwaar bevat geen nicotine, dus ook niet-rokers kunnen zo van de smaak genieten. Herbal tabak geeft dikke en smaakvolle rookwolken. Het bestaat is verschillende soorten, zoals pasta’s, tabaksbevochtigers en stoomsteentjes, en de eigenschappen van de tabak verschillen per merk. Zo zijn er verschillende smaken, maar ook soorten die een ijskoude touch geven waardoor de rook een fris en verkoelend effect zal hebben.

Naast de smaken van tabak kan er ook gevarieerd worden met de vloeistof die in de vaas gaat. In plaats van water kan er ice tea, cola, limonade of eender wat toegevoegd worden voor nog meer variatie van smaak.