Weet jij eigenlijk waar jouw voorvaderen vandaan komen? Welk bloed er eigenlijk door jouw aderen stroomt? Grote kans dat je altijd al eens hebt willen weten waar jouw roots nu eigenlijk liggen. Heb je familie in het buitenland, dan weet je dat je daar (deels) vandaan komt. Maar vaak zegt dit niet alles. Ondanks dat de familie die je nu kent bijvoorbeeld geheel of deels uit Nederland komt, kunnen je voorvaderen van over de hele wereld komen. Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden om daar achter te komen. Misschien heb je altijd wel een bepaalde connectie gevoeld met een land of streek of schatten mensen jouw achtergrond altijd verkeerd in. Je roots liggen vrijwel nooit in één land, er is altijd wel een bepaald percentage van jouw achtergrond dat uit een ander land of gebied komt. Hoe leuk is het om er nu achter te komen waar jouw roots liggen? Laat je hiervoor eenvoudig testen met een DNA-test.

 

Waarom een DNA-test doen?

Met een dna test kun je dus laten testen waar jouw voorvaderen vandaan komen en dus waar jouw roots liggen. Je kunt daarmee verwanten ontdekken die je voorheen niet kende en die zijn dus verbonden aan die van je voorvaderen. Je komt zo meer te weten over niet alleen jouw geografische oorsprong, maar ook je etnische oorsprong. Hoe gaaf is dat? Naast dat je je alleen kunt testen, kun je familieleden ook aansporen een test te doen. Iedereen heeft unieke DNA-segmenten die samen je familiegeschiedenis in kaart kunnen brengen. Als je je samen met familieleden laat testen kun je dus aanvullende informatie krijgen, bijvoorbeeld of een DNA-match via je moeder of vader loopt. Wanneer jouw familiegeschiedenis erg onduidelijk is of je sommige familieleden zelfs niet kent, kun je deze met een test ontdekken.

 

Hoe werkt een DNA-test?

Je kunt een DNA-test gemakkelijk online aanvragen. Zodra je de test online hebt aangevraagd krijg je binnen enkele dagen thuis een pakketje met een speekseltest. De test is erg eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is een DNA-monster af te nemen op het wattenstaafje en die stuur je daarna op naar het laboratorium. Meestal ontvang je binnen 3 tot 4 weken een mail met de uitslag van de test. Als jouw DNA blijkt te matchen met dat van een ander persoon die de test heeft gedaan, is het mogelijk om de stamboom aan te vullen. Het maken van een stamboom wordt aanbevolen voor iedereen die een DNA-test doet, zodat het meest uit de resultaten kan worden gehaald.