Private lease is een fenomeen wat je steeds vaker voorbij ziet komen. Steeds minder mensen kopen een auto, en als ze het doen is het vaak niet de auto die ze écht willen. Meestal omdat -ie nieuw niet te betalen is. Met een lease auto is dat anders. Je betaalt geen groot bedrag in één keer, maar per maand een kleiner bedrag.

Wat kan je met private lease?

Naast de voordelige betaling, waarbij je bijvoorbeeld maandelijks een bedrag betaalt, zijn er ook andere voordelen. In het ‘pakket’ van een private lease auto zit namelijk de verzekering vaak ook erbij in. Normaal betaal je bij een abonnement of een product op afbetaling aan het eind van de rit meer dan als je het in één keer gekocht had. Bij private lease heb je het voordeel dat dat niet het geval is. Aan het begin van het lease-tijdperk was het nog heel duur, en eigenlijk alleen voor de elite en rijke zakenlui bedoeld. Nu raakt het steeds meer in trek en ook de gewone consumenten krijgen de smaak te pakken.

Zijn er ook nadelen?

Het nadeel van een private lease auto is dat de auto niet van jezelf is. Je rijdt er wel in, maar hij blijft van de autoverhuurmaatschappij. Of je dat erg vindt is de vraag; je rijdt tenslotte wel in een schitterende auto! Een ander nadeel is het aantal kilometers wat je per jaar maximaal mag rijden. Standaard krijg je 10.000 kilometer per jaar wat je mag rijden. Dat heeft te maken met de afschrijvingskosten: hoe meer je ermee rijdt, hoe meer de auto verslijt en hoe minder hij uiteindelijk waard wordt.

Private lease: eind van de streep

Al met al kan je gewoon meer kilometers bijkopen, maar dat maakt het wel duurder. Met een eigen auto heb je dat probleem niet: dan rijd je ‘m gewoon op. Tot -ie niet meer kan. Private lease is daarentegen niet veel duurder, en je heb een grotere kans jouw lievelingsauto te krijgen omdat je de auto niet in één keer hoeft af te rekenen. Ook ben je bij private lease meteen verzekerd, dus er hoeft maar iets te gebeuren en de verhuurmaatschappij lost het op. Kortom: lease is geen gek idee! Het enige wat je nog hoeft te doen is tanken en genieten van je mooie half-eigen private lease auto.